Topoverleg over Grensmaas

Topoverleg over Grensmaas

Van onze verslaggever zaterdag 17 januari 2004

Maastricht - Gedeputeerde M. Vestjens (VVD, Verkeer en Waterstaat) heeft dinsdag 27 januari topoverleg met minister C. Veerman (CDA, LNV) en staatssecretaris M. Schultz (VVD, Waterstaat ) hoe het nu verder moet met de rivierbeveiliging in Zuid-Limburg ( Grensmaas ).

Kort na dat overleg willen Provinciale Staten tijdens een extra commissievergadering geïnformeerd worden over de uitwerking van het voorstel van het Rijk om de Grensmaas onder druk van de Europese Commissie deels openbaar aan te besteden, zoals dat gisteren in deze krant uitlekte. Het Rijk wil de grindproducenten ruim 50 miljoen ton grind laten opbaggeren, maar infrastructurele werkzaamheden (aanleg en van wegen en bruggen) en de verbreding van de rivier alsnog Europees aanbesteden.

Enkele Statenfracties, zoals de VVD en de PvdA, vrezen dat de rivierbeveiliging in Limburg weer jaren vertraging oploopt en er niets meer terecht komt van de huidige plannen voor rivierverbreding en natuurontwikkeling, te betalen met de winning van ruim 50 miljoen ton grind. VVD-Statenlid I. Muys gisteren tijdens de vergadering van de Statencommissie Verkeer en Waterstaat en Milieu: ,,Dit kan wel eens betekenen dat er straks nog meer grind opgebaggerd moet worden om alle extra kosten te betalen.''

D66-fractievoorzitter P. Wessels verwijt Vestjens niet al drie jaar geleden ook te hebben ingezet op een openbare aanbesteding, maar louter te hebben afgekoerst op een onderhandse gunning aan de Limburgse grindproducenten, verenigd in de Panheelgroep.

De gedeputeerde zelf verklaarde teleurgesteld te zijn dat Den Haag acht maanden nodig heeft gehad om met het voorstel van een gedeeltelijke openbare aanbesteding te komen. Volgens Vestjens betekent die openbare aanbesteding dat de Grensmaas straks wel eens flink duurder zou kunnen worden, omdat er niet meer sprake is van een samenhangend project, maar van afzonderlijke onderdelen waarvoor bedrijven kunnen inschrijven.

In kringen van grindproducenten wordt inmiddels verwacht dat het Consortium Grensmaas, het samenwerkingsverband van ontgrinders, aannemers en natuurverenigingen, op korte termijn uit elkaar valt. De ontgrinders, verenigd in de Panheelgroep, hebben de twee andere partners niet meer nodig, nu vaststaat dat zij verzekerd zijn van het opbaggeren van 50 miljoen ton grind. Vestjens benadrukte gisteren nog eens dat het wettelijk en juruidisch vrijwel onmogelijk is de honderden hectare grond te onteigenen, die de Panheelgroep de afgelopen jaren heeft aangekocht. Dat is volgens Vestjens ook de reden waarom een volledig openbare aanbesteding van de Grensmaas van meet af aan onmogelijk is geweest.

zaterdag 17 januari 2004